Brummen: 'Ruhe, ruhe, ich bin Arzt'

Op 23 september wordt een groep [Geallieerde] gevangenen in een Duitse vrachtwagen afgevoerd langs de IJssel. In Brummen, ter hoogte van het postkantoor, moet de truck in een bocht afremmen en neemt de Engelse majoor Tony Hibbert samen met een andere para de benen.

In de hectiek van het moment schiet een nerveuze Duitse bewaker zijn machinepistool leeg op de vluchters en op de Britten in de truck. Vier Britten en een Duitse bewaker zijn meteen dood, twee andere gewonden overlijden kort tijd later.

De woedende SS'ers dwingen alle Britse gevangenen voor het postkantoor op de grond te gaan liggen, en een nieuw bloedbad dreigt.

De Brummense huisarts A. Korteweg, een man met een enorm postuur, dringt naar voren en weet erger te voorkomen. 'Ruhe, ruhe, ich bin Arzt', roept hij. De sfeer bedaart.

De overgebleven Britten worden afgevoerd naar een Duits krijgsgevangenenkamp.

Majoor Hibbert houdt zich schuil onder een stapel hout en duikt onder, met hulp van het verzet. Daar komt hij in contact met andere officieren en samen plannen ze een tweede evacuatie [terug naar bevrijd gebied] over de Rijn.

De eerste, Operatie Berlin, had al zo'n 2400 man terug over de Rijn gebracht, nog eens 140 man maken die oversteek een maand later, Operatie Pegasus.