* Gelders Archief   Link naar alle 2.951 Zutphenaren die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Centrum voor Familiegeschiedenis Betrouwbare informatie over stamboomonderzoek

Erfgoedcentrum Zutphen  Een schat aan informatie over de historie van Zutphen

Stolpersteine Zutphen  Een overzicht van 90% van alle Joodse Zutphenaren die, vaak binnen een kwartier hun koffers moesten pakken, op het station in kale koude goederenwagons werden geduwd, meerdere dagen zonder voedsel, water en sanitair [!] en op de meest onmenselijke wijze als vee naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen werden getransporteerd om daar in de vernietigingskampen door de Nazi's te worden vermoord.

* Stadswandeling Joods Zutphen  Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen verteld van de achttiende eeuw tot heden.

* Oorlogsbronnen  Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamelijk geheugen.

* WO2  Een portal over de Tweede Wereldoorlog met achtergrondinformatie, activiteiten, educatieve producten, musea en nog veel meer.

* Oorlogsgravenstichting  De OGS wil de herinnering aan oorlogsslachtoffers levend houden.

* Niod  Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, en de maatschappelijke uitwerking daarvan. Daarnaast verzamelt, bewaart en ontsluit het NIOD archieven en collecties.

* Gelders Archief  Op deze pagina ziet u onze personendatabase. Hierin kunt u zoeken naar personen. Deze informatie komt uit vele Gelderse bronnen die digitaal doorzoekbaar zijn gemaakt op persoonsnaam. Denk hierbij aan akten uit de Burgerlijke Stand, Doop-, Trouw- en Begraafboeken, registraties in het bevolkingsregister en Memories van Successie.

* WieWasWie  Ga op zoek naar je voorouders, doorzoek oude documenten en bekijk het origineel. Ruim 230 miljoen personen in de database

VVV Zutphen

Stichting 40-45 is een Nederlandse stichting voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

* Oorlogsverhalen 'Elk verhaal is Uniek!' Oorlog kent vele gezichten: moed, kameraadschap, angst en verlies. Stichting Oorlogsverhalen geeft oorlog een gezicht. Met verhalen van ooggetuigen, overlevenden, slachtoffers en nabestaanden. Elk verhaal is uniek. Samen geven ze een beeld van de impact van oorlog op ons leven.“

* Decoraties Nederlandse ridderorden en onderscheidingen

* Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center

* Reizen in de Tijd Max en de verdwenen stad Stichting Gilde Zutphen is een unieke vrijwilligersorganisatie waar vakmensen belangeloos hun kennis en (levens)ervaring delen met anderen, en zich inzetten voor een leefbare stad en het welzijn van hun stad- en streekgenoten. Kennisoverdracht is het sleutelwoord binnen Gilde Zutphen.

* WW2Memorial Deze website herdenkt zeer gedailleerd de Geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in- en rondom Zutphen.

* Nationaal Onderduikmuseum Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.