* BegrippenXL (WO2) Wat betekenen Duitse, Engelse en Nederlandse woorden expliciet die o.a. werden gebruikt in het leger.

* Joods Geroofd Vastgoed Deze beroepen en instanties verdienden aan de onteigening van Joods vastgoed. Als u nog tips heeft over dit roofgoed, dan kunt u een mail sturen naar Pointer. Van de KRO-NCRV. Zij zijn o.a. op zoek naar nog niet vertelde verhalen. Prof. dr. W.P. van Meurs (Wim) van de Radboud Universiteit doet onderzoek naar deze periode en heeft het verleden van al veel steden in Nederland in kaart gebracht.

Gelders Archief Link naar alle 2.951 Zutphenaren die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Centrum voor Familiegeschiedenis Betrouwbare informatie over stamboomonderzoek

Erfgoedcentrum Zutphen  Een schat aan informatie over de historie van Zutphen

Stolpersteine Zutphen  Een overzicht van 90% van alle Joodse Zutphenaren, die vaak binnen een kwartier hun koffers moesten pakken, om op het station in kale koude goederenwagons te worden geduwd. Als vee werden ze op transport gezet richting hun dood in de vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Tijdens deze reis van ca. 3 tot 4 dagen, was er geen voedsel, water of sanitair aanwezig (!!).  Velen stierven al tijdens deze mensonterende transporten. Het is nu nog steeds ónvoorstelbaar dat de leiding van een geciviliseerd land als Duitsland tot deze beestachtige misdaden in staat bleek... Zie: Film

* Stadswandeling Joods Zutphen  Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen verteld van de achttiende eeuw tot heden.

* Oorlogsbronnen  Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijk geheugen.

* Aircrew Remembered   Grootste database ter wereld van Geallieerde piloten in de Tweede Wereldoorlog

* WO2  Een portal over de Tweede Wereldoorlog met achtergrondinformatie, activiteiten, educatieve producten, musea en nog veel meer.

* Oorlogsgravenstichting  De OGS wil de herinnering aan oorlogsslachtoffers levend houden.

* Niod  Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, en de maatschappelijke uitwerking daarvan. Daarnaast verzamelt, bewaart en ontsluit het NIOD archieven en collecties.

* Gelders Archief  Op deze pagina ziet u onze personendatabase. Hierin kunt u zoeken naar personen. Deze informatie komt uit vele Gelderse bronnen die digitaal doorzoekbaar zijn gemaakt op persoonsnaam. Denk hierbij aan akten uit de Burgerlijke Stand, Doop-, Trouw- en Begraafboeken, registraties in het bevolkingsregister en Memories van Successie.

* WieWasWie  Ga op zoek naar je voorouders, doorzoek oude documenten en bekijk het origineel. Ruim 230 miljoen personen in de database

VVV Zutphen

* Forum der Wehrmacht  Het grote forum in Duitsland met vragen en discussies over WO2.  In het Duits en Engels.

Stichting 40-45 Stichting 1940-1945 verleent diensten aan verzetsdeelnemers, vervolgingsslachtoffers en burger- oorlogsslachtoffers uit de jaren 1940-1945.

* EHRI  European Holocaust Research Infrastructure Transnational Holocaust research, commemoration and education

* Oorlogsverhalen 'Elk verhaal is Uniek!' Oorlog kent vele gezichten: moed, kameraadschap, angst en verlies. Stichting Oorlogsverhalen geeft oorlog een gezicht. Met verhalen van ooggetuigen, overlevenden, slachtoffers en nabestaanden. Elk verhaal is uniek. Samen geven ze een beeld van de impact van oorlog op ons leven.“

* Decoraties Nederlandse ridderorden en onderscheidingen

* Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center

* Reizen in de Tijd Max en de verdwenen stad Stichting Gilde Zutphen is een unieke vrijwilligersorganisatie waar vakmensen belangeloos hun kennis en (levens)ervaring delen met anderen, en zich inzetten voor een leefbare stad en het welzijn van hun stad- en streekgenoten. Kennisoverdracht is het sleutelwoord binnen Gilde Zutphen.

* WW2Memorial Deze website herdenkt zeer gedetailleerd de Geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in- en rondom Zutphen.

* Nationaal Onderduikmuseum Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.

* Krijgsgevangen.nl  Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940-1945

* Het Luchtoorlogsmuseum/Aircraft Recovery Group  In de Tweede Wereldoorlog zijn veel vliegtuigen tijdens hun missie neergestort. Daardoor zijn er nog steeds veel vermisten.

* Nederlands Militair Erfgoed Toegang tot gezamenlijke militaire collecties en bronnen

 * Crypto Museum  The main goal of Crypto Museum is to preserve history by collecting, restoring and describing historical cipher machines such as the well-known Enigma machine.

Oorlogsherinneringen  Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog – er leven er tal van onder de bevolking. Alle verhalen zijn het meer dan waard en waardevol om bewaard te blijven voor ons nageslacht. 

* Traces Of War Een Hollandse database over de Tweede Wereldoorlog

* Axis History Forum This is an - GIGA - apolitical forum for discussions on the Axis nations 

* CollectieGelderland Ontdek een schat aan Gelders erfgoed

* BeeldbankWO2  Beeldbank WO2 wordt namens de deelnemende instellingen beheerd door het NIOD

* De Dokwerker Met interessante info over personen in de Tweede Wereldoorlog

* PRA Zutphen De Politieke Recherche Afdeling (PRA) Zutphen was een speciale politiedienst bedoeld voor het opsporen en aanhouden -door geheel Nederland- van personen die verdacht werden van collaboratie met de Duitsers. Dit giga-bestand van 3.911 pagina's is pas na 01-01-2025 openbaar.

* Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH)  Het samenwerkingsverband van 14 grote musea en 30 kleinere musea en organisaties in Nederland met een bereik van 1,2 miljoen bezoekers per jaar.

* Bevrijdingskinderen Op zoek naar hun  biologische vader

* War Diary's Het Canadese nationaal archief heeft een groot aantal War Diary’s van Canadese regimenten online gezet. Hierbij een giga overzicht van de beschikbare diary’s. Hulde voor Jan Braakman die alles heeft gedocumenteerd!

* Reidinga Oude foto's van Zutphen, ook over WO2

* EHRI  The EHRI portal offers access to information on Holocaust-related archival material held in institutions across Europe and beyond