Op deze pagina’s treft u foto’s aan van de Tweede Wereldoorlog in en rond Zutphen. Tevens plaatsen wij foto’s van deze periode die wij van historische waarde vinden.

Originele oude legerkaart van Zutphen

.

Oude legerkaart Zutphen Via deze link kan je navigeren op straatniveau.

Bakkerij Levison aan de Rozengracht

.

Toen stond een groot gedeelte van de Rozengracht nog overeind.  Op de stoep speelden toen Anneke Seevinck en Jan Dekker.
(mrt'40)

De Hollandse soldaten bij Zutphen waren paraat

.

(mrt'40)

Tanden op de IJsselbrug gericht naar het oosten

.

(1mei'40)

Duitse pantserwagen reed voor de trein uit

Deze pantserwagen met treinwielen werd tijdens de Duitse aanval op de IJsselbrug voor de trein uit naar Station Zutphen gereden. Via Borken en Winterswijk bereikte het reeds 's ochtends rond 05.00 uur Zutphen. Daar werd hij op het station voor de brug buiten gevecht gesteld.
(10mei'40)

Hollandse soldaten blazen IJsselbrug op

.

Rond 05.00 uur 's ochtends werd de IJsselbrug bijtijds door de Hollandse soldaten opgeblazen. Deze foto is genomen vanuit een van de kazematten.
(10mei'40)

Een verdekte Hollandse mitrailleur verraste de SS-ers

.

Foto 1  Bij het Stationsplein pompten de Duitse troepen hun rubber boten op

Nu de nazi's niet meer over de kapotte IJsselbrug konden werd de IJssel het plaatselijke front. Spoedig volgde de Duitse aanval met artillerie en vliegtuigen. Er werd zwaar gevochten. Om toch een bruggehoofd te forceren staken de SS-ers van de 'Schnelle Gruppen' vanuit de jachthaven Gelre met rubberboten, die met de hand geroeid werden, over naar de De Hoven.
(10mei'40)

 

Verdekte mitrailleur in kazemat onder brug

.

Toen de Nazi’s dachten alle Hollandse kazematten te hebben vernietigd, staken ze met rubberboten de IJssel over. Een verdekt opgestelde kazemat echter aan De Hovense kant, onder de IJsselbrug, met een zware mitrailleur, sloeg de eerste aanvallen vernietigend af. Heel veel SS-ers worden gedood en verdrinken. Pas toen alle munitie was verschoten slaagde een derde Duitse aanval. 
(10mei'40)

Zo troffen de nazi's de IJsselbrug aan

.

De IJsselbrug was voor een snelle Duitse verovering essentieel. Toen deze echter door het Hollandse leger was verwoest. was dat voor de nazi's een tegenvaller. Het vertraagde de opmars naar het westen van Holland met bijna 11 uur.
(10mei'40)

Een van de kapotgeschoten kazematten in de Hoven

Foto 1
Zie: Opa's kazemat van Erik Jan Eskes 
(10mei'40)

Krijgsgevangen Hollandse soldaten marcheren door Eefde

.

Na de capitulatiebesprekingen, gaf generaal Winkelman op 15 mei 1940, 14.50 uur de order: "De geheele Nederlandsche weermacht moet als krijgsgevangen worden beschouwd". Er ontstond een nieuwe rechtspositie,waarop de Conventie van Geneve van toepassing is, luidende: "De krijgsgevangenen bevinden zich in de macht van de vijandelijke mogendheid". 
Foto 1
Zie: Krijgsgevangenschap
(11mei'40)

 

Een van de vernielde huisjes waar de Hollandse soldaten verbleven

.