Henricus Gerhardus ('Hein') van Broekhuijsen

Hij was de zoon van Maria Wezenberg en C.G. van Broekhuijsen, brandstoffenhandelaar

Het gezin woonde in de Spoordijkstraat 36 in De Hoven.

Hein van Broekhuijsen vocht tijdens de Duitse inval in mei 1940 op de Grebbeberg.

Hij nam samen met zijn zus To van Broekhuijsen en tweelingbroer Nol van Broekhuijsen deel aan het Verzet. To en Nol overleefden de oorlog.

In juni 1941 kreeg hij een aanstelling als typist bij Rijkswaterstaat in IJmuiden. Vanaf februari 1942 werkte hij als hulp-commies bij de Belastingdienst in Nispen.

Als typist bij Rijkswaterstaat kopieerde Van Broekhuijsen illegaal bouwtekeningen van de verdedigingswerken van de 'Festung IJmuiden'

In mei 1943 werden de Nederlandse militairen opgeroepen zich weer in krijgsgevangenschap te begeven. Van Broekhuijsen weigerde dit en dook onder bij zijn ouders in De Hoven.

Vanaf oktober 1944 was hij met zijn tweelingbroer Nol en zuster To als koerier en seiner van de technische afdeling betrokken bij het inlichtingenwerk van het Commando Vesting IJmuiden/Velsen van de Binnenlandse Strijdkrachten. Samen met zijn broer bouwde hij daartoe kristalontvangers.

Als gevolg van verraad [..] werden Van Broekhuijsen, zijn broer en zuster en de verloofde van zijn broer, op 16 februari 1945 door de Sicherheitspolizei thuis gearresteerd. Tijdens een huiszoeking werden gedeelten van niet-afgewerkte tekeningen van verdedigingswerken aangetroffen.

Beide broers werden ingesloten in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Nol verbleef tot de bevrijding in gevangenschap. Hein werd op 14 april 1945 met negen andere mannen op de Amsteldijk gefusilleerd.

De aanleiding voor de fusillade was onduidelijk. Gezamenlijk werden de tien mannen in een massagraf begraven in de duinen bij Overveen.

Zie: WieWasWie

Zie: Online Begraafplaatsen

Zie: Eerebegraafplaats Bloemendaal

 

 


Geboren:
Geboorteland: Nederland

Geboorteplaats: Zutphen
Overleden:
Leeftijd overlijden: 25
Plaats van overlijden: Op de Amsteldijk bij Amsterdam
Begraafplaats: Massagraf duinen Overveen daarna Erebegraafplaats Bloemendaal te Overveen
Regiment: Technische afd. Binnenlandse Strijdkrachten
Rang: Koerier-Seiner
Div.: Als verzetsheld vlak voor de Bevrijding samen met 9 andere verzetshelden bij Amsterdam gefusilleerd