David Johan Sonnenberg

David Johan was de zoon van Aaltje Hendrika van London en Johan August Sonnenberg, commies Nederlandse Spoorwegen

Ze woonden in de Heeckerenlaan 45.

Hij was lid van het Verzet.

Hij was een stuurmansleerling.

Hij was een van de 9 verzetsstrijders die op de IJsselkade op 31 maart 1945, enkele dagen voor de bevrijding, werd gefusilleerd door de Duitse Sicherheitsdienst.

De 8 omgekomen verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring waren: Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonnenberg. Hun lichamen werden twee aan twee vastgebonden en in de IJssel gegooid.

Een verzetsstrijder, Van Benthem, overleefde de executie, doordat een kogel afketste op een knoop. Hij hield zich dood, werd met de andere lichamen in de IJssel gegooid en kon zich vervolgens zwemmend redden.

Meteen na de bevrijding werd een tijdelijk houten gedenkteken voor deze slachtoffers opgericht, dat al snel door koningin Wilhelmina werd bezocht. Later werd het houten kruis begraven onder het Gideonmonument aan de Rozengracht.

David ligt begraven op het Nationaal Ereveld Loenen, nummer C 293.

Zij waren uit de gevangenis gehaald, op bevel van de beruchte Heinemann. Dit was één van de vijf mensen die na de oorlog daadwerkelijk ter dood zijn [veroordeeld en] gebracht, dat zegt genoeg over hem. Het bevel was een privé wraakactie voor het feit dat de Duitsers uit Zutphen moesten evacueren, waar Heinemann de pest in had.

De Hollandse SS-ers [...] die deel uitmaakten van het vuurpeloton waren dronken. De gevangenen werden uit hun cel gehaald en zonder meer, aan de oever van de IJssel, doodgeschoten. (Bron: Ria Boxtart)

Zie: Nationaal Archief

Zie: Gelders Archief

Zie: WieWasWie

Zie: Zij die stierevn voor Vrede

Zie: Nationaal Comité

Zie: Oorlogsgravenstichting

Zie: KijkOpZutphen 

Zie: Erelijst van Gevallenen

Zie: Monument aan de IJsselkade

Zie: Nationaal Erevelde Loenen

Zie: Nederlandse geëxecuteerden tijdens de Duitse bezetting


Geboren:
Geboorteland: Nederland

Geboorteplaats: Boxtel
Overleden:
Leeftijd overlijden: 23
Plaats van overlijden: Zutphen
Begraafplaats: Nationaal Ereveld te Loenen
Div.: Geëxecuteerde IJsselkade Zutphen