Barend Jan Aalders 'Oom Karel'

De ouders van Barend wonen in Wageningen, zij hebben een handel in koloniale waren.

Op 30 augustus 1930 treedt Barend Jan Aalders in Warnsveld in het huwelijk met Bertha Johanna Schoenmaker. 

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog wonen zij in deze plaats in de Achterhoek, aan de Nieuweweg 4.

Barend verdient de kost als adjunct-commissaris Rijksbelastingen.

Georganiseerd verzet
In het najaar van 1942 ontstaat toenemend verzet, georganiseerd naar de praktijk van het werk. Provincies worden verdeeld in districten, sommige districten weer in rayons en elk rayon in plaatselijke afdelingen. Tot het LO-district Zutphen behoren behalve Zutphen ook de omliggende plaatsen Vorden, Vierakker, Eefde, Hengelo, Lochem, Steenderen en Warnsveld; de woonplaats van Barend.

Hij raakt betrokken bij het verzet en werkt onder de schuilnaam Jo. In bijeenkomsten worden adressen voor onderduikers uitgewisseld, afspraken gemaakt en bonkaarten en persoonsbewijzen verdeeld. Behalve onderduikers worden ook geallieerde piloten verzorgd en doorgevoerd, illegale bladen verspreid en persoonsbewijzen vervalst.

Districtleider
De districtleider van Zutphen onderhoudt nauwe contacten met het Nationaal Steunfonds, het ambtenarenverzet, en met de KP van Twente. Deze twee groepen voeren gezamenlijk een overval uit op het Huis van Bewaring in Zutphen, waarbij mede-verzetsstrijders worden bevrijd. Ook Barend Aalders is daarbij betrokken, evenals bij de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem.

Op vrijdag 6 juni 1944 wordt de districtleider gearresteerd en overgebracht naar Kamp Vught. De organisatie van het werk is zo goed, dat het direct kan worden voortgezet. Barend wordt de nieuwe districtleider.

Van korte duur
Op 29 juli 1944 wordt Barend gearresteerd; vermoedelijk is zijn naam tijdens zware verhoren bekend geworden. Hij wordt overgebracht naar Kamp Vught.

Dolle Dinsdag
De geallieerden rukken steeds verder op, en dit nieuws is ook in het kamp bekend. De gevangenen kunnen in de verte de kanonnen horen. De bevrijding lijkt nabij. Het loopt echter anders. Op 5 en 6 september 1944 wordt het Kamp Vught ontruimd. De mannelijke gevangenen worden naar Sachsenhausen getransporteerd, de vrouwen naar Ravensbrück.

Meer dan honderd verzetsstrijders worden in die verwarrende eerste septemberdagen op de fusilladeplaats bij het Kamp Vught omgebracht: Barend Jan Aalders op 5 september 1944 om half zeven in de ochtend.  Bronnen: NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies Sterbebuch 1944 Het Grote gebod : gedenkboek van het verzet in LO en LKP. Kampen.

Zie: Nationaal Archief

Zie: Gelders Archief

Zie: Nationaal Monument Vught

Zie: Oorlogsgravenstichting

Zie: Oorlogsbronnen

Zie: Genealogie Online

Zie: Nederlandse geëxecuteerden tijdens de Duitse bezetting

 


Geboren:
Geboorteland: Nederland

Geboorteplaats: Deventer
Overleden:
Leeftijd overlijden: 43
Plaats van overlijden: Fusilladeplaats bij het Kamp Vught
Div.: Adjunct commissaris Rijksbelastingen en geëxecuteerd in Kamp Vught