Evert Albertus Baanders

Evert was de zoon van Evert Aalbertus Baanders, de bekende caféhouder van Café De Pauw in Warnsveld en Willemke Kolkman. Hij had vier broers en zussen. 

Het café was gevestigd aan de Rijksstraatweg 11 te Warnsveld

De vijfjarige Evert werd gedood door een lukraak uitgeworpen brandbom uit een Geallieerde bommenwerper op het café van zijn ouders.

De Pauw is één van de oudste herbergen rond de Sint Martinuskerk. De herberg bestaat in ieder geval als sinds 1702. In 1820 werd op het perceel ook nog een olierosmolen gevestigd. Bovendien werd er tot 1925 een kamer gehuurd in de Pauw die dienst deed als het gemeentehuis van Warnsveld. Het oorspronkelijke pand brandde op 26-3-1943 af door oorlogshandelingen en werd na de bevrijding weer geheel opnieuw opgebouwd. 

Naarmate de oorlog vorderde kwam het steeds vaker voor dat (zwaar) beschadigde Geallieerde bommenwerpers hun bommen uit noodzaak lukraak ergens lieten vallen. De reden was dat ze met minder ballast hoopten de thuisbasis in Engeland te kunnen bereiken. Helaas lukten dat enkelen niet. Deze stortten neer op het land of in de zee. 

 

 


Geboorteland: Nederland

Geboorteplaats: Warnsveld
Overleden:
Leeftijd overlijden: 5
Plaats van overlijden: Warnsveld
Div.: Kleuter die om het leven kwam door een uit een naar Engeland terugkerend vliegtuig uitgeworpen brandbom