De ondergedoken NSKK-held [238 en 239]

Joop Hiettink [J. Hietbrink, kantoorbediende, Warnsveldseweg 39] kwam zonet met een spannend Wildwestverhaal aandragen:

Smeenk (een Landwacht met een rood Oostfront-lintje) liep in civiel met een Schalkhaarder in de Polsbroek, toen hij daar een geüniformeerde NSKK-man [Een NSKK-man regelt het verkeer] van de ‘Fahrschule’ met een meisje aan de arm tegenkwam. Het bleek dat deze NSKK-held ondergedoken was.

Smeenk herkende hem en vroeg zijn papieren. De NSKK-man weigerde en eiste daarentegen, dat de twee andere heren hun paperassen zouden tonen. Zij deden het en eisten toen de zijne, die niet in orde bleken.
Smeenk zei: ‘Ik arresteer je’, maar de papegaai antwoordde: ‘Ik arresteer jullie’.

Hij trok z’n revolver, maar wist ze niet beiden in bedwang te houden. Landwacht en Schalkhaarder sloegen hem neer, maar de meid - ook niet van gisteren - greep zijn revolver en dekte op die manier haar overeind krabbelende NSKK-er.

Deze schoot den Schalkhaarder vervolgens pardoes door een long en Smeenk langs het gezicht, waarop hij op de vlucht sloeg.

Een inmiddels gealarmeerde Duitse patrouille naderde met een zijspan in volle vaart. De NSKK-man lag in een hinderlaag, schoot tussen de spijlen van een hek door de banden lek en verdween voorgoed.

Een vriendin-verpleegster beaamde het verhaal. De door de long geschoten man is nl. in het ziekenhuis opgenomen.