Mijn reis naar Zutphen nr. 9

Het IJselkadegebied was taboe & we gingen over de Markt, waar de Wijnhuistoren staat met de zwartgeblakerde muren van het museum aan zijn voet. Er zaten ook in de Wijnhuistoren scherpschutters & zij moesten daar 'uitgerookt' worden. De Canadezen staken met hun vlammenwerpers daarom het museum in brand.    

Wandeltocht door vernielde straten: snipers overal. Ook in de andere torens zaten snipers & zo vertonen alle monumenten vreselijke granaatwonden; de oude Sint Walburgis vele, de Drogenap enkele, de Watertoren is een zoutstrooier gelijk en zelfs in de lange Roomse kerk zit het gat van een voltreffer.

We gingen langs de Berkelkade & zagen de pontonbrug over de rivier.

Via de zwaargehavende Waterstraat gingen we naar het ‘s Gravenhof, dat door het opblazen van de wanstaltige Fordgarage & de munitie aan de Walburgiskerk met een gruislaag overdekt was. De Bulldozer had er een schoon pad doorgebaand. 

De vernieling aan de Walburgiskerk is wel heel erg. Een groot stuk muur is weggeslagen & alle glas in loodramen zijn in diggelen. Ook het Mariaportaal kwam er niet zonder kleerscheuren af; het kindeken mist het kopsken & de kroon ligt in gruizels.